Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Πες μου ποιός σε παινεύει να σου πω ποιός είσαι...

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Καθημερινή [1], ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ δήλωσε, ανάμεσα στα άλλα, πως βρίσκει πολύ θετική τη στάση του νέου υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, απέναντι στην Ελληνικός Χρυσός. Ποιός λοιπόν είναι ο Τζέφρι Πάιατ που τόσο ενδιαφέρεται για την “επένδυση” της Eldorado Gold στην Ελλάδα;Διπλωμάτης καριέρας από τις αρχές του '90, με υπηρεσία σε Λατινική Αμερική, Πακιστάν και Ινδία, ο Πάιατ ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία κατά το πραξικόπημα που βύθισε τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο. Η εμπλοκή του στη διάλυση της Ουκρανίας φαίνεται και από την δημόσια στήριξη του πραξικοπήματος ενόσω αυτό βρισκόταν σε εξέλιξη, και από το ηχογραφημένο τηλεφώνημα που διέρρευσε [2], μεταξύ αυτού και της υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης, Βικτόρια Νούλαντ. Στο τηλεφώνημα αυτό, χωρίς κανένα πρόσχημα ο Πράιατ συμφωνεί με τη Νούλαντ να τοποθετήσει τον εθνικιστή Αρσένι Γιατσένιουκ πρωθυπουργό της Ουκρανίας, με τους ακροδεξιούς του κόμματος Σβομπόντα ως "εξωτερικούς" συνεργάτες -όπως και έγινε. 

 Είναι κατανοητό το ποιόν του Τζέφρι Πάιατ. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί, ότι η μόνη "επένδυση" που αναφέρει ονομαστικά στη συνέντευξή του, πέρα από τον αγωγό αερίου TAP[3], είναι η εξόρυξη στη Χαλκιδική. 

 Όταν ξεκίνησε ο αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής μας απέναντι στην εξόρυξη χρυσού, ξέραμε πως απέναντί μας εκτός μια ληστρική εταιρεία και τους γνωστούς ντόπιους μεσάζοντες, υπήρχαν και μια σειρά κρατών (κύρια ΗΠΑ και Καναδάς με την συνδρομή των μηχανισμών της Ε.Ε) που θα χρησιμοποιούσαν κάθε μέσο για να στηρίξουν την κερδοφορία της Eldorado Gold. Καμία έκπληξη για εμάς. 

 Η Ελληνικός Χρυσός και όσοι τη στηρίζουν, να χαίρονται τους συμμάχους τους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δέχεται τα εύσημα του συγκεκριμένου κυρίου πρέσβη και ψάχνει με αγωνία να βρει τρόπο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της El Dorado. 

 Από την μία μεριά βρίσκονται τα μεγάλα συμφέροντα και από την άλλη οι ζωές των κατοίκων της Χαλκιδικής και ο λαός της Ελλάδας. Εμείς διαλέξαμε πλευρά... 

[1]http://www.kathimerini.gr/885472/article/proswpa/synentey3eis/tzefri-paiat-h-pio-stenh-synergasia-hpa---elladas 
[2] https://www.youtube.com/watch?v=WV9J6sxCs5k 
 [3] Ο αμερικάνικων και ευρωπαϊκών συμφερόντων αγωγός αερίου TAP επιδιώκει να υποσκελίσει τα σχέδια για το ρωσικό Nord Stream II στη Μεσόγειο, και να καταστήσει μια σειρά χωρών “ενεργειακά ανεξάρτητες” από τη Ρωσία. Πρόκειται για το ίδιο είδος γεωπολιτικών παιχνιδιών που οδήγησαν στη διάλυση της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου